Fb-Button

allsång

Sportlåtar genom tiderna

Sport är ju inte bara själva matchen, loppet, tävlingen, turneringen eller mästerskapet. Sport handlar om så väldigt mycket mer i form av stämning, fankultur och så förstås sång och musik, ofta i form av allsång. Just därför tänkte vi här kika lite närmare på några kända musikaliska ögonblick från sportens värld.

Bandyspelaren som slog igenom med dunder och brak

Det kanske allra första stora sportrelaterade musikögonblicket i Sverige får nog ändå sägas vara när bandyspelaren Gösta ”Snoddas” Nordgren var med i Lennart Hylands radioprogram Karusellen 26 januari 1952.

Snoddas, som spelade för ett av dåtidens allra bästa bandylag Bollnäs GIF, tog ton efter en match och resten som man brukar säga historia. ”Flottarkärlek” som låten hette blev enormt populär och Snoddas turnerade land och rike runt i folkparkerna.

Frank Andersson
Bild: ’Frank Andersson 2014’ av
Frank Foughantin

Utöver Snoddas har genom åren också en rad andra kända sportprofiler spelat in låtar. Vem minns väl inte utförsåkaren Pernilla Wiberg som år 1991 släpptes singeln ”Privilege” eller varför inte brottaren Frank Andersson som i slutet av 1970-talet gjorde låten ”Franks disco”. 

Sedan finns det ju förstås även de som sjunger om idrottare. Alla minns väl Elias feat. Frans som i samband med fotbolls-VM 2006 hyllade Zlatan, som fortsätter att vara en idol för många, bland annat Genoas supertalang Pietro Pellegri, som tycker Zlatan är den bäste anfallaren i världen. 

Från Nacka till Nick Borgen

Genom åren har det också varit vanligt att olika landslag spelat in låtar till stora mästerskap, ofta tillsammans med kända artister.

En av de första svenska landslagslåtarna spelades dock inte in av hela landslaget utan endast av en spelare, nämligen Nacka Skoglund, som sjöng ”Vi hänger med” i samband med hemma-VM 1958.

Till VM i Tyskland 1974 spelade landslaget in ”Vi är svenska fotbollsgrabbar” som faktiskt var skriven av blågults tränare Georg ”Åby” Ericson, som även spelade piano på inspelningen.

Håkan Södergren
Källa: ’Håkan Södergren på Idrottsgalan 2013’ av 
Frank Foughantin

Den kanske allra mest kända låten inspelad av ett svenskt landslag måste nog ändå vara ”Nu tar vi dom” som spelades in av hockeylandslaget, med forwarden Håkan Södergren på solosång, inför VM i Sverige 1989. Även om det inte gick något vidare för Tre Kronor i det mästerskapet så har i alla fall ”Nu tar vi dom” levt vidare, och oftast i form av allsångslåt på hockeyarenor runt om i landet.

Även inför nästa VM på hemmaplan, 1995, spelade Tre Kronor in en låt, nämligen i form av ”Den gilder in”. Den gången fick dock Nick Borgen stå för solosången.

Utöver redan nämnda finns förstås också många andra exempel på musikaliska samarbeten mellan svenska landslag och etablerade artister. Dock är det nog inte så väldigt många som minns ”Ciao ciao Italia” som fotbollslandslaget spelade in tillsammans med After Shave inför VM i Italien 1990.

Ännu färre är det nog som kommer ihåg ”Vi gör så gott vi kan”som blågult gjorde tillsammans med Schytts inför VM i Argentina 1978.

EM-låtar: Ibland blir det rätt och ibland blir det fel

Den svenska sommaren är nära förknippad med musik. Allsång på Skansen är i full gång och det är inte ovanligt att städernas torg fylls av livemusik. När låtar som Gyllene Tiders ”Sommartider”, eller GES ”När vi gräver guld i USA”, spelas kan man bara inte vara tyst och det är därför inte ovanligt att både publik och uteserveringar stämmer upp i allsång.

Precis som förra året är det dags för ett EM i fotboll, vilket givetvis innebär att det finns en svensk EM-låt som ska peppa det svenska damlandslaget till guldet. Den här gången är det Nederländerna som står värd för mästerskapet som pågår mellan den 16 juli och den 6 augusti. Och EM-låten handlar om mer än bara fotboll. 

Svenska EM-låten handlar om att kämpa

Det är många som ser fram emot mästerskapet och som är nyfikna på vad de svenska damerna ska hitta på. Tittar man bakåt i tiden ser man ett damlag som har vunnit flera tunga matcher och som har lyckats ta sig till prispallen flera gånger. Pia Sundhage har stora förhoppningar på laget och har sagt att ett EM-guld hade varit det perfekta slutet. Efter EM slutar hon nämligen som förbundskapten. Enligt oddsen på bet365 är det däremot Tyskland som tros segra i mästerskapet (3,00) medan svenskorna har oddset 11,00. Men det är ett taggat lag som väntar på att få åka och den nya EM-låten kommer förhoppningsvis att peppa dem till vinst. 

Pia Sundhage

Pia Sundhage

(Bilden är tagen av anders-h-foto.)

Den här gången är den officiella svenska EM-låten mer än en fotbollslåt. Det är en låt som handlar om att kämpa, vare sig det är i livet eller inom fotbollen, och det var faktiskt laget själva som bad artisten Albin Johnsén att skriva den. Låten heter ”Hjärtan av guld” och framförs av Albin själv och sångerskan Joanné. Det var forwarden Kosovare Asllani som kontaktade artisten och bad honom göra låten. Utan att tveka tackade den svenske sångaren ja. Albin kallar sig själv ”ett maniskt fotbollsfan” och ville göra en låt som speglar både honom och laget.

Känsligt med EM-låtar

Genom tiderna har vi fått höra flera härliga fotbollslåtar, vare sig det har varit till dam- eller herrmästerskapen, och några av dem kommer alltid att finns kvar i våra hjärtan. Förra året var det t.ex. den svenska världsstjärnan Zara Larsson som tillsammans med David Guetta fick äran att göra den officiella EM-låten, ”This one is for you”, till herrarnas fotbollsmästerskap i Paris.

Zara Larsson

Zara Larsson

(Bilden är tagen av Disney | ABC Television Group.)

Däremot är det inte alltid ländernas EM-låtar välkomnas. Förra året gick den franske språkministern i taket över Frankrikes egen EM-låt. Låten var nämligen en cover på Kiss populära låt ”I was made for lovin’ you” med tvisten ”I was made for lovin’ my team”. Men det var inte faktumet att låten var en cover som upprörde ministern. Låten sjöngs nämligen på engelska, något som ansågs vara skandal för landet som är väldigt månt om sitt språk.  

Sport och tävling bidrar till allsång

Musik har genom alla tider förenat människor, men vissa låtar gör så mer än andra. Förutom populära folkvisor och barnsånger kommer det varje år ut nya låtar i olika genrer som etsar sig in i vårt musikförråd och vissa låtar har sitt ursprung i kategorier som man normalt inte förknippar med allsång.

singing

(Bilden heter ”Singing”  och är tagen av cogdogblog.)

Fotboll och musik = allsång

Inför varje fotbollsmästerskap spelas det in officiella som inofficiella hyllningslåtar. Dessa fastnar av någon anledning väldigt lätt och de blir snabbt populära allsånger, vare sig det är på fotbollsarenorna, i sportbarer eller hemma i tv-soffan. Nästa år är det dags för ytterligare en upplaga av fotbolls-VM och den här gången är det Ryssland som arrangerar mästerskapet och bet365 har satt Tyskland som vinnare (med oddsen 6,00) trots att alla kvalmatcher ännu inte är färdigspelade. Än så länge är det inte känt vem som kommer att göra den officiella VM-låten men förhoppningsvis kommer den att vara bättre än den som gjordes till VM i Brasilien 2014. Då var det ”We are one (ole ola)” av Jennifer Lopez, Pitbull och Claudia Leitte men den gick knappast till världshistorien som t.ex. Ricky Martins ”The cup of Life” (eller La Copa de la Vida som den hette på originalspråk) som gjordes till fotbolls-VM 1998, och som alla fortfarande kan refrängen till.

För att påminna er om populära fotbollslåtar kommer här en lista på några av de mest omtyckta låtarna genom tiderna (i alla fall i Sverige). Testa och se om du kommer ihåg hur några av dem går!

1. Waka waka (This Time for Africa) – Shakira – Fotbolls-VM 2010
2. Vi är tjejer, vi är bäst – Sveriges damlandslag i fotboll EM 1987 
3. Campione 2000 – av och med E-Type för Europamästerskapet i fotboll 2000 
4. Vi ska till VM – Magnus Uggla för fotbolls-VM 2002 
5. In med bollen – Markoolio, fotbolls-EM 2004 
6. När vi gräver guld i USA – GES, fotbolls-VM 1994 

Melodifestivalen ger upphov till allsång

Det är inte bara fotbollslåtar som blir perfekta allsånger. Klassiska melodifestivallåtar brukar också nästla sig in och sjungas under bland annat Allsång på Skansen och Allsång på Gränsen. De dyker ofta upp på karaoke-listor och människor i alla åldrar kan sjunga med till de trallvänliga låtarna. Årets svenska bidrag ”I can’t go on” av Robin Bengtsson kommer säkerligen att spelas om och om igen under sommaren 2017, oavsett hur det går i stora Eurovision Song Contest i Kiev i maj. Däremot är det inte bara det svenska vinnarbidrag som vi kommer att minns. 

Schlagerlåtar, även om de flesta av låtarna i Melodifestivalen idag inte längre tillhör den genren, är lätta att följa med i och framför allt lätta att komma ihåg. Hur många gånger har man t.ex. inte hört ”Waterloo” skrålas ut över Skansen i Stockholm och det är mycket troligt att några av årets bidrag kommer att höras efter traditionella ”Stockholm i mitt hjärta”.

sing

(Bilden heter ”sing” och är tagen av sembrandogirasoles.)

Hejaramsor och allsång

Sång har en förmåga att föra människor samman, vare sig det är en gårdskonsert, en arenakonsert eller ett idrottsevenemang. Många tänker kanske inte på hejaramsor som sång men de har ett liknande syfte, vilket framförallt visar sig under fotbollsmatcher. Kan du tänka dig en allsvensk fotbollsmatch och det enda publiken gör är att klappa händerna? Det skulle bli ganska tråkigt och ta bort en bit av känslan. Så inför nästa match är det bara att värma upp stämbanden och ta del av den skönsjungande harmonin. Vill du ha ytterligare nyheter om den svenska fotbollen, kan du här läsa mer om allsvenskan i fotboll.

Hejaramsor och allsång

Ibland går det över styr och sång och hejarop försvinner bland rök och huliganer. Bild: tookapic

Hejaramsornas kraft

En hejaramsa kan på många sätt vara kraftfullare än en sång. Det är vanligt att publiken både använder fötter och händer för att lägga till extra volym. Ibland har en hejarklack till och med en trumma med sig för att hjälpa publiken att hålla takten. Ramsorna kan ha olika längd och de finns mer allmänna ramsor, som alla kan använda men man byter ut namnet på laget, och så finns det ramsor som är specifika för klubbarna. Flera supportergrupper har på sina hemsidor skrivit ut sina ramsor så man kan öva på dem hemma innan avspark. En allmän, och vanlig, hejaramsa är t ex när man ropar sitt lags namn och sedan klappar händerna: ”Kalmar FF – klapp, klapp, klapp – Kalmar FF – klapp, klapp, klapp”.

En annan känd hejaramsa, som säkert alla kan och som användas inom såväl ishockey som fotboll, är: ”Ole, ole, ole, ole – we are the champion, we are the champion”. Ofta hör man den under större matcher men den passar såväl på lokal hejarnivå som under de stora mästerskapen. Klacken har ofta en klackledare som kör igång publiken och visar vilken ramsa som ska sjungas.

Viktigt att det inte förlora sitt syfte

Men precis som en sång kan en hejaramsa vara kritisk, och ibland kan det gå över styr. Det finns flera ramsor där man klankar ned på motståndarlaget eller på domaren och det var tidigare väldigt vanligt med ramsor som både var kränkande och nedvärderande. Fotbollsförbunden i Sverige, och de internationella förbunden, är måna om att fotboll ska vara ett roligt event att titta på och huliganism och hatramsor hör inte hemma där. Samtliga fotbollsförbund tar därför avstånd från sina supportergrupper när de uppför sig på ett anskrämligt sätt.

Men det har blivit mycket bättre. Även om media är duktiga på att lyfta fram de negativa sidorna så har säkerheten höjts kring både publik och spelare. Fotbollsmatcher är ofta ett familjeevent och det är både gamla och unga som känner en passion för sporten och sitt lag. Det är därför väldigt viktigt att hejaramsorna håller en standard som passar alla och som inte upprör – varken de egna supportrarna eller motståndarna. Fotboll är inte på liv och död, och man får inte glömma bort att det är med en delad passion man möts på arenan, vare sig man hejar på lag A eller lag B.

Allsången bidrar till sund hälsa!

Allsång förenar och bidrar till sund hälsaMed allsång skapas samhörighet som skapar en laganda. Lagandan skapar förutsättningar till en utveckling som förenar enskilda individer och bidrar till en sund hälsa i vardagen. Allsången bidrar med många positiva incitament till toner i dur.

Med allsånger och med glada låtar och sommarplågor, som Basshunters ”Boten Anna”, Gyllene tiders ”Sommartider” och Alcazars ”Alcastar”, kan ni få många underhållande stunder tillsammans. Dessa underhållande stunder förenar er genom minnesvärda upplevelser och som bidrar till en laganda som är viktigt i alla relationer.

Laganda som förenar relationer

Denna laganda som allsånger bidrar med är viktigt i många olika sammanhang. Sammanhang som på exempelvis arbetsplatsen när ni behöver samarbeta för att nå ett gemensamt mål rörande företagets försäljning och omsättning. Eller som för fotbollsspelare i ett lag som vill vinna en viktig match (för att komma kvala till en högre division, vinna Allsvenskan eller kvala till EM och VM). Eller när ni ska börja träna sunt för att kunna känna er i fysisk form (och därmed ha en sund hälsa även mentalt). Med sunda mål som ni sätter upp tillsammans, bidrar detta till en laganda som är viktigt i alla relationer.

Allsånger kan användas i många olika sammanhang, både i offentliga sammanhang som på Skansen och Liseberg och i privata sammanhang som på fester och träningspass. Allsånger kan användas på arbetsplatsen som en kampsång för att lyckas med försäljningen, fotbollssånger som ”This One’s For You” (David Guetta och Zara Larsson) och även på din spellista när du motionerar i motionslingan.

Bidrar till sund träning och hälsa

Allsånger som går i dur bidrar till en laganda som är positiv för dig och din fysiska och mentala hälsa. Se allsånger som en del i din personliga utveckling och även i dina relationer i sociala sammanhang med andra människor. Med glada allsånger kan du utveckla en positiv anda för att ha en sund hälsa och därmed ha förutsättningar till bra relationer till andra människor i olika sammanhang.

Se allsången som en möjlighet att bidra med positiva incitament till relationer i dur med en utveckling som förenar enskilda individer. Detta skapar en bra laganda i vardagen med samhörigheten som grund. Allsången väntar – vad väljer du för låtar?

Glädjande allsång
Allsång året om
Allsång är ett roligt sätt att höja tempen för ert event! Välkommen att kontakta oss för ett förslag på en professionell allsångsledare eller boka allsång i dag!
Allsångstipset
När du spelar casino kan du vinna och därmed sjunga allsång!