Fb-Button

sport

EM-låtar: Ibland blir det rätt och ibland blir det fel

Den svenska sommaren är nära förknippad med musik. Allsång på Skansen är i full gång och det är inte ovanligt att städernas torg fylls av livemusik. När låtar som Gyllene Tiders ”Sommartider”, eller GES ”När vi gräver guld i USA”, spelas kan man bara inte vara tyst och det är därför inte ovanligt att både publik och uteserveringar stämmer upp i allsång.

Precis som förra året är det dags för ett EM i fotboll, vilket givetvis innebär att det finns en svensk EM-låt som ska peppa det svenska damlandslaget till guldet. Den här gången är det Nederländerna som står värd för mästerskapet som pågår mellan den 16 juli och den 6 augusti. Och EM-låten handlar om mer än bara fotboll. 

Svenska EM-låten handlar om att kämpa

Det är många som ser fram emot mästerskapet och som är nyfikna på vad de svenska damerna ska hitta på. Tittar man bakåt i tiden ser man ett damlag som har vunnit flera tunga matcher och som har lyckats ta sig till prispallen flera gånger. Pia Sundhage har stora förhoppningar på laget och har sagt att ett EM-guld hade varit det perfekta slutet. Efter EM slutar hon nämligen som förbundskapten. Enligt oddsen på bet365 är det däremot Tyskland som tros segra i mästerskapet (3,00) medan svenskorna har oddset 11,00. Men det är ett taggat lag som väntar på att få åka och den nya EM-låten kommer förhoppningsvis att peppa dem till vinst. 

Pia Sundhage

Pia Sundhage

(Bilden är tagen av anders-h-foto.)

Den här gången är den officiella svenska EM-låten mer än en fotbollslåt. Det är en låt som handlar om att kämpa, vare sig det är i livet eller inom fotbollen, och det var faktiskt laget själva som bad artisten Albin Johnsén att skriva den. Låten heter ”Hjärtan av guld” och framförs av Albin själv och sångerskan Joanné. Det var forwarden Kosovare Asllani som kontaktade artisten och bad honom göra låten. Utan att tveka tackade den svenske sångaren ja. Albin kallar sig själv ”ett maniskt fotbollsfan” och ville göra en låt som speglar både honom och laget.

Känsligt med EM-låtar

Genom tiderna har vi fått höra flera härliga fotbollslåtar, vare sig det har varit till dam- eller herrmästerskapen, och några av dem kommer alltid att finns kvar i våra hjärtan. Förra året var det t.ex. den svenska världsstjärnan Zara Larsson som tillsammans med David Guetta fick äran att göra den officiella EM-låten, ”This one is for you”, till herrarnas fotbollsmästerskap i Paris.

Zara Larsson

Zara Larsson

(Bilden är tagen av Disney | ABC Television Group.)

Däremot är det inte alltid ländernas EM-låtar välkomnas. Förra året gick den franske språkministern i taket över Frankrikes egen EM-låt. Låten var nämligen en cover på Kiss populära låt ”I was made for lovin’ you” med tvisten ”I was made for lovin’ my team”. Men det var inte faktumet att låten var en cover som upprörde ministern. Låten sjöngs nämligen på engelska, något som ansågs vara skandal för landet som är väldigt månt om sitt språk.  

Sport och tävling bidrar till allsång

Musik har genom alla tider förenat människor, men vissa låtar gör så mer än andra. Förutom populära folkvisor och barnsånger kommer det varje år ut nya låtar i olika genrer som etsar sig in i vårt musikförråd och vissa låtar har sitt ursprung i kategorier som man normalt inte förknippar med allsång.

singing

(Bilden heter ”Singing”  och är tagen av cogdogblog.)

Fotboll och musik = allsång

Inför varje fotbollsmästerskap spelas det in officiella som inofficiella hyllningslåtar. Dessa fastnar av någon anledning väldigt lätt och de blir snabbt populära allsånger, vare sig det är på fotbollsarenorna, i sportbarer eller hemma i tv-soffan. Nästa år är det dags för ytterligare en upplaga av fotbolls-VM och den här gången är det Ryssland som arrangerar mästerskapet och bet365 har satt Tyskland som vinnare (med oddsen 6,00) trots att alla kvalmatcher ännu inte är färdigspelade. Än så länge är det inte känt vem som kommer att göra den officiella VM-låten men förhoppningsvis kommer den att vara bättre än den som gjordes till VM i Brasilien 2014. Då var det ”We are one (ole ola)” av Jennifer Lopez, Pitbull och Claudia Leitte men den gick knappast till världshistorien som t.ex. Ricky Martins ”The cup of Life” (eller La Copa de la Vida som den hette på originalspråk) som gjordes till fotbolls-VM 1998, och som alla fortfarande kan refrängen till.

För att påminna er om populära fotbollslåtar kommer här en lista på några av de mest omtyckta låtarna genom tiderna (i alla fall i Sverige). Testa och se om du kommer ihåg hur några av dem går!

1. Waka waka (This Time for Africa) – Shakira – Fotbolls-VM 2010
2. Vi är tjejer, vi är bäst – Sveriges damlandslag i fotboll EM 1987 
3. Campione 2000 – av och med E-Type för Europamästerskapet i fotboll 2000 
4. Vi ska till VM – Magnus Uggla för fotbolls-VM 2002 
5. In med bollen – Markoolio, fotbolls-EM 2004 
6. När vi gräver guld i USA – GES, fotbolls-VM 1994 

Melodifestivalen ger upphov till allsång

Det är inte bara fotbollslåtar som blir perfekta allsånger. Klassiska melodifestivallåtar brukar också nästla sig in och sjungas under bland annat Allsång på Skansen och Allsång på Gränsen. De dyker ofta upp på karaoke-listor och människor i alla åldrar kan sjunga med till de trallvänliga låtarna. Årets svenska bidrag ”I can’t go on” av Robin Bengtsson kommer säkerligen att spelas om och om igen under sommaren 2017, oavsett hur det går i stora Eurovision Song Contest i Kiev i maj. Däremot är det inte bara det svenska vinnarbidrag som vi kommer att minns. 

Schlagerlåtar, även om de flesta av låtarna i Melodifestivalen idag inte längre tillhör den genren, är lätta att följa med i och framför allt lätta att komma ihåg. Hur många gånger har man t.ex. inte hört ”Waterloo” skrålas ut över Skansen i Stockholm och det är mycket troligt att några av årets bidrag kommer att höras efter traditionella ”Stockholm i mitt hjärta”.

sing

(Bilden heter ”sing” och är tagen av sembrandogirasoles.)

Glädjande allsång
Allsång året om
Allsång är ett roligt sätt att höja tempen för ert event! Välkommen att kontakta oss för ett förslag på en professionell allsångsledare eller boka allsång i dag!
Allsångstipset
När du spelar casino kan du vinna och därmed sjunga allsång!