Fb-Button

tävling

Sport och tävling bidrar till allsång

Musik har genom alla tider förenat människor, men vissa låtar gör så mer än andra. Förutom populära folkvisor och barnsånger kommer det varje år ut nya låtar i olika genrer som etsar sig in i vårt musikförråd och vissa låtar har sitt ursprung i kategorier som man normalt inte förknippar med allsång.

singing

(Bilden heter ”Singing”  och är tagen av cogdogblog.)

Fotboll och musik = allsång

Inför varje fotbollsmästerskap spelas det in officiella som inofficiella hyllningslåtar. Dessa fastnar av någon anledning väldigt lätt och de blir snabbt populära allsånger, vare sig det är på fotbollsarenorna, i sportbarer eller hemma i tv-soffan. Nästa år är det dags för ytterligare en upplaga av fotbolls-VM och den här gången är det Ryssland som arrangerar mästerskapet och bet365 har satt Tyskland som vinnare (med oddsen 6,00) trots att alla kvalmatcher ännu inte är färdigspelade. Än så länge är det inte känt vem som kommer att göra den officiella VM-låten men förhoppningsvis kommer den att vara bättre än den som gjordes till VM i Brasilien 2014. Då var det ”We are one (ole ola)” av Jennifer Lopez, Pitbull och Claudia Leitte men den gick knappast till världshistorien som t.ex. Ricky Martins ”The cup of Life” (eller La Copa de la Vida som den hette på originalspråk) som gjordes till fotbolls-VM 1998, och som alla fortfarande kan refrängen till.

För att påminna er om populära fotbollslåtar kommer här en lista på några av de mest omtyckta låtarna genom tiderna (i alla fall i Sverige). Testa och se om du kommer ihåg hur några av dem går!

1. Waka waka (This Time for Africa) – Shakira – Fotbolls-VM 2010
2. Vi är tjejer, vi är bäst – Sveriges damlandslag i fotboll EM 1987 
3. Campione 2000 – av och med E-Type för Europamästerskapet i fotboll 2000 
4. Vi ska till VM – Magnus Uggla för fotbolls-VM 2002 
5. In med bollen – Markoolio, fotbolls-EM 2004 
6. När vi gräver guld i USA – GES, fotbolls-VM 1994 

Melodifestivalen ger upphov till allsång

Det är inte bara fotbollslåtar som blir perfekta allsånger. Klassiska melodifestivallåtar brukar också nästla sig in och sjungas under bland annat Allsång på Skansen och Allsång på Gränsen. De dyker ofta upp på karaoke-listor och människor i alla åldrar kan sjunga med till de trallvänliga låtarna. Årets svenska bidrag ”I can’t go on” av Robin Bengtsson kommer säkerligen att spelas om och om igen under sommaren 2017, oavsett hur det går i stora Eurovision Song Contest i Kiev i maj. Däremot är det inte bara det svenska vinnarbidrag som vi kommer att minns. 

Schlagerlåtar, även om de flesta av låtarna i Melodifestivalen idag inte längre tillhör den genren, är lätta att följa med i och framför allt lätta att komma ihåg. Hur många gånger har man t.ex. inte hört ”Waterloo” skrålas ut över Skansen i Stockholm och det är mycket troligt att några av årets bidrag kommer att höras efter traditionella ”Stockholm i mitt hjärta”.

sing

(Bilden heter ”sing” och är tagen av sembrandogirasoles.)

Glädjande allsång
Allsång året om
Allsång är ett roligt sätt att höja tempen för ert event! Välkommen att kontakta oss för ett förslag på en professionell allsångsledare eller boka allsång i dag!
Allsångstipset
När du spelar casino kan du vinna och därmed sjunga allsång!