EM-låtar: Ibland blir det rätt och ibland blir det fel

Den svenska sommaren är nära förknippad med musik. Allsång på Skansen är i full gång och det är inte ovanligt att städernas torg fylls av livemusik. När låtar som Gyllene Tiders ”Sommartider”, eller GES ”När vi gräver guld i USA”, spelas kan man bara inte vara tyst och det är därför inte ovanligt att både publik och uteserveringar stämmer upp i allsång.

Precis som förra året är det dags för ett EM i fotboll, vilket givetvis innebär att det finns en svensk EM-låt som ska peppa det svenska damlandslaget till guldet. Den här gången är det Nederländerna som står värd för mästerskapet som pågår mellan den 16 juli och den 6 augusti. Och EM-låten handlar om mer än bara fotboll. 

Svenska EM-låten handlar om att kämpa

Det är många som ser fram emot mästerskapet och som är nyfikna på vad de svenska damerna ska hitta på. Tittar man bakåt i tiden ser man ett damlag som har vunnit flera tunga matcher och som har lyckats ta sig till prispallen flera gånger. Pia Sundhage har stora förhoppningar på laget och har sagt att ett EM-guld hade varit det perfekta slutet. Efter EM slutar hon nämligen som förbundskapten. Enligt oddsen på bet365 är det däremot Tyskland som tros segra i mästerskapet (3,00) medan svenskorna har oddset 11,00. Men det är ett taggat lag som väntar på att få åka och den nya EM-låten kommer förhoppningsvis att peppa dem till vinst. 

Pia Sundhage

Pia Sundhage

(Bilden är tagen av anders-h-foto.)

Den här gången är den officiella svenska EM-låten mer än en fotbollslåt. Det är en låt som handlar om att kämpa, vare sig det är i livet eller inom fotbollen, och det var faktiskt laget själva som bad artisten Albin Johnsén att skriva den. Låten heter ”Hjärtan av guld” och framförs av Albin själv och sångerskan Joanné. Det var forwarden Kosovare Asllani som kontaktade artisten och bad honom göra låten. Utan att tveka tackade den svenske sångaren ja. Albin kallar sig själv ”ett maniskt fotbollsfan” och ville göra en låt som speglar både honom och laget.

Känsligt med EM-låtar

Genom tiderna har vi fått höra flera härliga fotbollslåtar, vare sig det har varit till dam- eller herrmästerskapen, och några av dem kommer alltid att finns kvar i våra hjärtan. Förra året var det t.ex. den svenska världsstjärnan Zara Larsson som tillsammans med David Guetta fick äran att göra den officiella EM-låten, ”This one is for you”, till herrarnas fotbollsmästerskap i Paris.

Zara Larsson

Zara Larsson

(Bilden är tagen av Disney | ABC Television Group.)

Däremot är det inte alltid ländernas EM-låtar välkomnas. Förra året gick den franske språkministern i taket över Frankrikes egen EM-låt. Låten var nämligen en cover på Kiss populära låt ”I was made for lovin’ you” med tvisten ”I was made for lovin’ my team”. Men det var inte faktumet att låten var en cover som upprörde ministern. Låten sjöngs nämligen på engelska, något som ansågs vara skandal för landet som är väldigt månt om sitt språk.  

Glädjande allsång
Allsång året om
Allsång är ett roligt sätt att höja tempen för ert event! Välkommen att kontakta oss för ett förslag på en professionell allsångsledare eller boka allsång i dag!
Allsångstipset
När du spelar casino kan du vinna och därmed sjunga allsång!