Hejaramsor och allsång

Sång har en förmåga att föra människor samman, vare sig det är en gårdskonsert, en arenakonsert eller ett idrottsevenemang. Många tänker kanske inte på hejaramsor som sång men de har ett liknande syfte, vilket framförallt visar sig under fotbollsmatcher. Kan du tänka dig en allsvensk fotbollsmatch och det enda publiken gör är att klappa händerna? Det skulle bli ganska tråkigt och ta bort en bit av känslan. Så inför nästa match är det bara att värma upp stämbanden och ta del av den skönsjungande harmonin. Vill du ha ytterligare nyheter om den svenska fotbollen, kan du här läsa mer om allsvenskan i fotboll.

Hejaramsor och allsång

Ibland går det över styr och sång och hejarop försvinner bland rök och huliganer. Bild: tookapic

Hejaramsornas kraft

En hejaramsa kan på många sätt vara kraftfullare än en sång. Det är vanligt att publiken både använder fötter och händer för att lägga till extra volym. Ibland har en hejarklack till och med en trumma med sig för att hjälpa publiken att hålla takten. Ramsorna kan ha olika längd och de finns mer allmänna ramsor, som alla kan använda men man byter ut namnet på laget, och så finns det ramsor som är specifika för klubbarna. Flera supportergrupper har på sina hemsidor skrivit ut sina ramsor så man kan öva på dem hemma innan avspark. En allmän, och vanlig, hejaramsa är t ex när man ropar sitt lags namn och sedan klappar händerna: ”Kalmar FF – klapp, klapp, klapp – Kalmar FF – klapp, klapp, klapp”.

En annan känd hejaramsa, som säkert alla kan och som användas inom såväl ishockey som fotboll, är: ”Ole, ole, ole, ole – we are the champion, we are the champion”. Ofta hör man den under större matcher men den passar såväl på lokal hejarnivå som under de stora mästerskapen. Klacken har ofta en klackledare som kör igång publiken och visar vilken ramsa som ska sjungas.

Viktigt att det inte förlora sitt syfte

Men precis som en sång kan en hejaramsa vara kritisk, och ibland kan det gå över styr. Det finns flera ramsor där man klankar ned på motståndarlaget eller på domaren och det var tidigare väldigt vanligt med ramsor som både var kränkande och nedvärderande. Fotbollsförbunden i Sverige, och de internationella förbunden, är måna om att fotboll ska vara ett roligt event att titta på och huliganism och hatramsor hör inte hemma där. Samtliga fotbollsförbund tar därför avstånd från sina supportergrupper när de uppför sig på ett anskrämligt sätt.

Men det har blivit mycket bättre. Även om media är duktiga på att lyfta fram de negativa sidorna så har säkerheten höjts kring både publik och spelare. Fotbollsmatcher är ofta ett familjeevent och det är både gamla och unga som känner en passion för sporten och sitt lag. Det är därför väldigt viktigt att hejaramsorna håller en standard som passar alla och som inte upprör – varken de egna supportrarna eller motståndarna. Fotboll är inte på liv och död, och man får inte glömma bort att det är med en delad passion man möts på arenan, vare sig man hejar på lag A eller lag B.

Glädjande allsång
Allsång året om
Allsång är ett roligt sätt att höja tempen för ert event! Välkommen att kontakta oss för ett förslag på en professionell allsångsledare eller boka allsång i dag!
Allsångstipset
När du spelar casino kan du vinna och därmed sjunga allsång!