John Guidetti – en otippad allsångsledare?

Ingen har väl undgått den oerhörda skräll som killarnas U21-landslag i fotboll gick och ställde till med under sommaren 2105. Redan i inledningsmatchen spöade man Italien som på förhand var storfavoriter till segern. På sportspelssiter som Bet365 var odds för svensk seger runt 4,5 medan oddsen för Italien var under 2. Och detta var innan Italien gjorde 1-0. Och innan Sverige fick en man utvisad.

Det nederlagstippade juniorlaget gick hela vägen till final, och där slog man ut Portugal på straffar.

Efter matcherna brukade en av spelarna ta upp allsång med fansen. Det var ingen mindre än John Guidetti – en av de mest tongivande (förlåt en dålig ordvits.)spelarna i det svenska laget. John hade ju inte bara en framträdande roll i junior-EM, han har ju dessutom redan kommit en bra bit i sin karriär även som seniorspelare.

Allsångsledare John Guidetti
Allsångsledare John Guidetti

John Guidetti är en spelare som sprudlar av energi. Killen slutar ju aldrig att jaga bollen – han är hela tiden på språng, i anfall såväl som i försvaret. Och utanför planen verkar han vara likadan. Man ser det i ögonen på honom t.ex. vid intervjuer. Det riktig pyser energi ur öronen på honom.

I Kungsträdgården firades de med buller och bång, med bl.a Måns Zelmerlöw, och folket hyllningar ville aldrig ta slut. Och Guidetti stal hela showen – med micken i hand drog han igång alla de tiotusentals fansen och sjöng nationalsången. Skansen nästa ?

Gamla sportlåtar som allsånger

Tittar vi bakåt i tiden, så finns det en hel del gamla sportsånger som skulle funka hur bra som helst på allsångsscenen. Dels finns det låtar som är skrivna och framförda av proffsmusiker med syfte att fungera som kampsång inför exempelvis ett VM. Ett strålande exempel på det är ju Tomas Ledins ”Vi är på gång” som släpptes redan 1983, men som i ny tappning blev fotbollslandslagets kampsång för VM 2006.

Inför VM 1989 (är det såå längesedan??) skrev Lasse Holm låten ”Nu tar vi dom!” Det otroligt skönspelande med icke fullt så skönsjungande Håkan Södergren var ledsångare, med hela det övriga landslaget som medsjungare. Låten hamnade till och med på andra plats på svenska singellistan det året.

Platsar E-Type här? I vilket fall som helst skrev han tillsammans med Rick Blaskey och Kent Brainerd låten ”Campione 2000”, som var var den officiella låten för EM i fotboll år 2000. Detta kanske är en av de mest framgångsrika låtarna, då den blev Boltons officiella inmarschlåt och dessutom spelades över hela världen.

Och det är väl främst inom fotbollen vi hittar de allra flesta kamplåtarna. Vi minns den gamla ”Vi hänger med” som Nacka Skoglund sjöng i slutet av 50-talet, efter Fotbolls-VM 1958. Eller Gert Lengstrands dänga ”Heja Blåvitt” som förföljt oss genom livet, antingen vi håller på Änglarna eller inte,

En av de roligare låtarna, sm också den blev officiell svensk kamplåt, denna gång för EM 2004 i Portugal, är ”In med bollen” med Markoolio, uppbackad av Tommie Körberg, Tommy Söderström och en ung körflicka vid namn Shirley Clamp. Men visst var väl Arne Hegerfors med på ett hörn där?

Bäst av alla om du frågar mig: ”In med bollen” bara för att den är så kul – dock tätt följd av den bästa låten rent musikaliskt: ”När vi gräver Guld i USA” av GES. Låten var Sveriges låt vid framgångssagan 1994 – och blev ”Årets låt” på Grammisgalan.

Glädjande allsång
Allsång året om
Allsång är ett roligt sätt att höja tempen för ert event! Välkommen att kontakta oss för ett förslag på en professionell allsångsledare eller boka allsång i dag!
Allsångstipset
När du spelar casino kan du vinna och därmed sjunga allsång!