Sportlåtar genom tiderna

Sport är ju inte bara själva matchen, loppet, tävlingen, turneringen eller mästerskapet. Sport handlar om så väldigt mycket mer i form av stämning, fankultur och så förstås sång och musik, ofta i form av allsång. Just därför tänkte vi här kika lite närmare på några kända musikaliska ögonblick från sportens värld.

Bandyspelaren som slog igenom med dunder och brak

Det kanske allra första stora sportrelaterade musikögonblicket i Sverige får nog ändå sägas vara när bandyspelaren Gösta ”Snoddas” Nordgren var med i Lennart Hylands radioprogram Karusellen 26 januari 1952.

Snoddas, som spelade för ett av dåtidens allra bästa bandylag Bollnäs GIF, tog ton efter en match och resten som man brukar säga historia. ”Flottarkärlek” som låten hette blev enormt populär och Snoddas turnerade land och rike runt i folkparkerna.

Frank Andersson
Bild: ’Frank Andersson 2014’ av
Frank Foughantin

Utöver Snoddas har genom åren också en rad andra kända sportprofiler spelat in låtar. Vem minns väl inte utförsåkaren Pernilla Wiberg som år 1991 släpptes singeln ”Privilege” eller varför inte brottaren Frank Andersson som i slutet av 1970-talet gjorde låten ”Franks disco”. 

Sedan finns det ju förstås även de som sjunger om idrottare. Alla minns väl Elias feat. Frans som i samband med fotbolls-VM 2006 hyllade Zlatan, som fortsätter att vara en idol för många, bland annat Genoas supertalang Pietro Pellegri, som tycker Zlatan är den bäste anfallaren i världen. 

Från Nacka till Nick Borgen

Genom åren har det också varit vanligt att olika landslag spelat in låtar till stora mästerskap, ofta tillsammans med kända artister.

En av de första svenska landslagslåtarna spelades dock inte in av hela landslaget utan endast av en spelare, nämligen Nacka Skoglund, som sjöng ”Vi hänger med” i samband med hemma-VM 1958.

Till VM i Tyskland 1974 spelade landslaget in ”Vi är svenska fotbollsgrabbar” som faktiskt var skriven av blågults tränare Georg ”Åby” Ericson, som även spelade piano på inspelningen.

Håkan Södergren
Källa: ’Håkan Södergren på Idrottsgalan 2013’ av 
Frank Foughantin

Den kanske allra mest kända låten inspelad av ett svenskt landslag måste nog ändå vara ”Nu tar vi dom” som spelades in av hockeylandslaget, med forwarden Håkan Södergren på solosång, inför VM i Sverige 1989. Även om det inte gick något vidare för Tre Kronor i det mästerskapet så har i alla fall ”Nu tar vi dom” levt vidare, och oftast i form av allsångslåt på hockeyarenor runt om i landet.

Även inför nästa VM på hemmaplan, 1995, spelade Tre Kronor in en låt, nämligen i form av ”Den gilder in”. Den gången fick dock Nick Borgen stå för solosången.

Utöver redan nämnda finns förstås också många andra exempel på musikaliska samarbeten mellan svenska landslag och etablerade artister. Dock är det nog inte så väldigt många som minns ”Ciao ciao Italia” som fotbollslandslaget spelade in tillsammans med After Shave inför VM i Italien 1990.

Ännu färre är det nog som kommer ihåg ”Vi gör så gott vi kan”som blågult gjorde tillsammans med Schytts inför VM i Argentina 1978.

Glädjande allsång
Allsång året om
Allsång är ett roligt sätt att höja tempen för ert event! Välkommen att kontakta oss för ett förslag på en professionell allsångsledare eller boka allsång i dag!
Allsångstipset
När du spelar casino kan du vinna och därmed sjunga allsång!